Kuin Sodomassa ja Gomorrassa

TulostusversioTulostusversio

KUIN SODOMASSA JA GOMORRASSA

Muistan, kuinka 1970-luvulla Hesari ja muutkin sanomalehdet mainostivat tapahtumasivuillaan uusia elokuvia, jotka olivat tulleet elokuvateattereihin. Seksuaalinen vallankumous oli juuri päässyt vauhtiin yhteiskunnassamme ja siksi tuntui kuin huomiota herättävimmät mainokset olisivat liittyneet juuri tuohon aiheeseen. Yhä rohkeampia mainoksia tuotiin sanomalehtien sivuilla esille, ja entistä rohkeammilla mainosteksteillä yritettiin saada ihmiset kiinnostumaan. Niinpä saatettiin jopa mainostaa, että tässä elokuvassa meno ja meininki on pahempaa ja synnillisempää kuin Sodomassa ja Gomorrassa. Tähän päivään verrattuna nuo elokuvat olivat toki kuin teini-ikäisten tirskumista ja tirkistelyä, mutta joka tapauksessa tarpeeksi riettaita ja olivat ovia aukomassa sille irstaudelle, johon tässä ajassa on jo tultu.

Sodoma ja Gomorra ovat Raamatussa kaupunkeja, jotka ovat olleet ja ovat varoittavana esimerkkinä Jumalan tuomioista. Juudaksen kirjeen seitsemännessä jakeessa sanotaan: ”Niin myös Sodoma ja Gomorra ja niiden ympärillä olevat kaupungit, jotka samalla tavoin kuin nekin harjoittivat haureutta ja antautuivat luonnonvastaisiin lihan himoihin, ovat varoittavana esimerkkinä kärsiessään ikuisen tulen rangaistusta”.

Jeesuksen aikalainen juutalainen historioitsija Josefus kertoo historian kerronnassaan jopa niinkin yllättävän tiedon, että noilla alueilla, jossa Sodoman ja Gomorran kaupungit olivat sijainneet, saattoi vielä hänen aikanaan havaita, kuinka maasta nousi sieltä täältä savua. No, Josefukseen historioitsijana on toki jossakin määrin suhtauduttu myös kriittisesti, mutta joka tapauksessa tuo kaikki todistaa, kuinka nuo kaksi kaupunkia ovat todellakin olleet pelottavana ja varoittavana esimerkkinä muulle maailmalle kautta aikain aina meidän päiviimme saakka. Joka tapauksessa maailma tietää tänäkin päivänä, kuinka Sodoma ja Gomorra elivät ja mitkä tuomiot kohtasivat niitä aikanaan.

Mikä sitten oli Sodoman synti? Raamatun sivuilta voimme löytää kysymykseen useitakin vastauksia. Hesekiel 16:49 antaa yhden vastauksen. Raamattu Kansalle käännöksen mukaan: ”Tämä oli sisaresi Sodoman synti: ylpeys ja se, ettei hän tarttunut kurjan ja köyhän käteen, vaikka hänellä ja hänen tyttärillään oli yltäkyllin leipää ja rauhaisat olot. He ylpeilivät ja tekivät iljettäviä tekoja minun edessäni. Kun minä sen näin, minä pyyhkäisin heidät pois”. Eri Raamatun käännöksiä vertailemalla Sodoman synnit voisi luetella vaikkapa seuraavalla tavalla: leivän yltäkylläisyys, välinpitämättömyys lähimmäisestä, huoleton lepo, iljettävissä synneissä eläminen ja ylpeys.

Kaikki nämä tunnusmerkit voimme löytää tämän ajan ihmiskunnan elämästä. Vaikka Sodomassa oli leivän yltäkylläisyys, silti sodomalaiset olisivat haukkoneet henkeään, jos he olisivat saaneet nähdä tämän ajan supermarkettien ruokaosastot. Tämän ajan länsimaisilla ihmisillä on myös turvattu toimeentulo ja huoleton lepo, vaikkapa se olisi täysin velkarahalla hankittu.

Mutta ennen kaikkea löydämme tästä ajasta mielettömän irstauden ja jopa siitä ylpeilyn. Kuten alussa viittasin noihin elokuvamainoksiin, Sodoma ja Gomorra tunnettiin todellakin mielettömästä ja iljettävästä seksuaalielämästä. Kertomus enkeleistä, jotka tulivat pelastamaan Lootin ja hänen perhekuntansa antavat selvästi ymmärtää, että homoseksuaalit olivat saaneet vallan noissa kaupungeissa ja harjoittivat syntielämäänsä estottomasti ja julkeasti, jopa raiskaten ulkopuolisia tuntemattomia ihmisiä. Vaikuttaa siltä, että kukaan ei enää uskaltanut puuttua heidän toimintaansa, ilmeisesti heidätkin oli peloteltu vihapuhesyytöksillä ja oikeuden käynneillä.

Eivätkä sodomalaiset enää harrastaneet syntielämäänsä häveten ja salassa, vaan kuten Jesaja sanoi oman aikansa ihmisistä, että ”syntinsä he tuovat julki kuin sodomalaiset” (3:9). Oletko huomannut tässä ajassa, että syntiä ei enää hävetä, eikä piilotella, vaan sillä jopa ylpeillään ja korskeillaan. Näen selvää profeetallisuutta Raamatun kuvauksessa Sodomasta verrattuna lopun ajan ihmiskuntaan. Tämän päivän mielenosoituskulkueissa kannetaan ylpeästi juuri Pride-kylttejä. Tuo ylpeys ja korskeus tulee ilmi myös siinä, että ei ainoastaan itse eletä Raamatun sanan vastaisesti, vaan ollaan haastamassa oikeuteen niitä, jotka tahtovat pitää kiinni Raamatun antamista ohjeista.

Nämä ajatukset tulevat väkisin mieleen, kun seuraa tämän päivän elämän menoa, viimeisimpänä translain läpimeno eduskunnassa. Mutta Raamattuhan selvästi ennustaa, että Ihmisen Pojan tulemuksen päivänä ihmiskunnan elämä on oleva kuten se oli Sodomassa Lootin päivinä. Lopulta Jumalan tuomiot kohtasivat Sodomaa ja Gomorraa, eikä niitä voi välttää tämänkään päivän ihmiskunta elipä se missä ylpeydessä ja korskeudessa tahansa.

Jumala pelasti kuitenkin Sodomasta hurskaan Lootin ja hänen perheensä, vaikkakin Lootin vaimolle kävi kuten kävi. Pietarin toisen kirjeen 2:7 sanoo, että ”Jumala kuitenkin pelasti hurskaan Lootin, jota rietasten vaellus irstaudessa vaivasi”. Minä uskon, että moni uskova tässä ajassa voi allekirjoittaa koko sydämestään nuo Lootin tuntemukset. Herra pitää joka tapauksessa omistaan huolen kaiken mielettömyydenkin keskellä. Mutta samalla meidän on hyvä tämänkin ajan uskovina muistaa se tosiasia, että niistä henkilöistä, jotka Jumala oli päättänyt pelastaa Sodomasta, yksi jäi taipaleelle, koska hänen sydä-mensä oli jäänyt Sodomaan. Siksi Jeesus itse sanoo varoittavat sanat: ”Muistakaa Lootin vaimoa!”