Planetaarinen ruokavalio

TulostusversioTulostusversio

Viime aikoina on mediassa ja jopa TV-uutisissa esiintynyt sellainen käsite kuin planetaarinen ruokavalio. Tuon käsitteen toi julki EAT-Lancet-komissio vuonna 2019 julkaisemassaan raportissa. Komission raportin tavoitteena on luoda ruokavalio, joka mahdollistaa terveellisen ravinnon tuottamisen 10 miljardille ihmiselle vuonna 2050 ympäristön kantokyvyn puitteissa. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää radikaalin ruokavalion muutoksen lisäksi ruokahävikin puolittamista ja tuotantotapojen kunnianhimoista kehittämistä.

Planetaarinen ruokavalio koostuu pääosin kasviksista, hedelmistä, täysjyväviljasta, palkokasveista ja tyydyttymätöntä rasvaa sisältävistä öljyistä. Se sisältää kohtuullisia määriä kalaa ja kanaa ja vain hieman punaista lihaa, lisättyä sokeria ja puhdistettua viljaa.

No, ei voi muuta kuin sanoa, että johan nimellä lykkäs! Varmaan moni mummo ja pappa puraisee pari kertaa tyhjää, ennen kuin pystyy edes syöntiään jatkamaan. Tässä ajassa huomaa, että yritetään kätkeytyä hienojen termien ja käsitteiden taakse, niin että tavan kansa saadaan tuntemaan itsensä täysin kaalinpäiksi ja näin vaiennetaan kaikki mahdollinen kritiikki ja vastaväitteet.

Noista hienoista vieraskielisistä nimistä, tulee mieleeni eräs hauska kertomus opiskeluajoilta 1970-luvulta. Eräs opettajistamme Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa muisteli omaa opiskeluaikaansa. Hän kertoi, kuinka heitä oli teologian opiskelijoiden porukka, joka tapasi kulkea luennoille Kauppatorin poikki. Tuolla torilla oli usein myymässä eräs torikauppias, vanhempi nainen, joka oli sanavalmis niin kuin torimyyjän pitääkin, ja heillä oli usein tapana jäädä väittelemään tuon naisen kanssa, milloin mistäkin aiheesta. Mutta tuo nainen oli niin pitelemätön suustaan, että tuntui kuin he aina olisivat jääneet keskusteluissa ja väittelyissä alakynteen!

Kun taas kerran oli tuollainen väittely, niin viimein yksi heistä opiskelijoista huudahti kuuluvalla äänellä: ”No voihan pluskvamperfekti!” Vaikutus oli se, että tuo nainen meni aivan hämilleen ja hiljaiseksi! No, tänä päivänä varmaan jokainen meistä tietää, ettei tuolla sanalla pluskvamperfekti ole mitään tekemistä tuon tilanteen kanssa, mutta se oli tuolle torimyyjälle täysin mystinen sana, joka hänet vaiensi, eikä mummo parka tiennyt, mitä siihen voisi vastata.

Samat tuntemukset nousevat ainakin itselläni mieleen tuon käsitteen planetaarinen ruokavalio suhteen. Karrikoiden voisi väittää, että ”planetaarinen” sanan paikalla voisi periaatteessa olla lähes mikä tahansa arvalla valittu ns. sivistyssana. Mutta kuten sanoin, tuolla käsitteellä ei ole mitään muuta tarkoitusta kuin saada tavan kansa vaiennetuksi ja uskomaan, että nyt ne viisaat ovat keksineet jotakin aivan tähtitieteellistä.

Tämän maailman viisaathan lähtevät siitä, että Jumalaa ei ole ja kaikki on syntynyt itsestään ja sattumalta. Siksi tämä ateistinen maailma toimii periaatteella, että ”tuurillaan” täällä pärjätään, jos vain osataan oikein suunnitella ja junailla. Itse lähden kuitenkin siitä totuudesta, että Jumala on luonut kaiken ja Hän varmasti myös luodessaan tiesi, kuinka suuren ihmismäärän maapallo pystyy kantamaan ja ruokkimaan. Olen täysin vakuuttunut, että ruokaa riittäisi aivan hyvin kaikille tällä maaplaneetalla, jos täällä elettäisiin vähänkään Raamatun ohjeiden mukaan luonto ja lähimmäinen huomioon ottaen.

Jumala käski luomakunnan alussa ihmistä sanomalla: ”Lisääntykää ja täyttäkää maa”, 1. Moos. 1:28. Jumala myös antoi ihmisille ruuaksi niin kasvisruuan kuin myös kaikenlaisen liharuuan, 1. Moos. 9:1-3. Jumala ei olisi antanut näitä käskyjä, jos olisi ollut vähänkään vaarana, että jossakin vaiheessa ruoka ei riitä maapallolla koko ihmiskunnalle. Karjatalous ja lihan tuotanto eivät oikein ja kohtuullisesti käytettyinä todellakaan ole ongelmana tälle maailmalle, vaikka tätä monelta taholta toitotetaan.
Sattuneista syistä en ole huomannut edes innokkaimpien vihreän liikkeen kannattajien kampanjoivan kissojen ja koirien kasvisruokavalion puolesta, ja kuitenkin kyse on merkittävästä määrästä. Suomessa on tällä hetkellä ainakin kaksi miljoonaa kissaa ja koiraa, jotka syövät aikamoisen määrän lihaa vuodessa. Henkilökohtaisesti olen vakuuttunut, että täällä maailmassa kohtuukulutuksella lihaa riittäisi niin ihmisille kuin myös enimmäkseen lihansyöjiksi luoduille kissoille ja koirillekin.

Ihmiskunta on itse kerskakulutuksellaan saastuttanut maapalloa, niin että ilmaston muutoksen vuoksi maapallo ei välttämättä tuota sitä ruokamäärää, mikä olisi mahdollista. Ruoka ja hyvinvointi ei myöskään ihmiskunnan itsekkyyden vuoksi jakaudu tasaisesti maapallolla. Mutta nämähän ovat asioita, joihin suuri osa ihmiskunnasta ei perimiltään halua edes muutosta. Kuka länsimainen ihminen on todellakin valmis luopumaan saavutetusta elintasosta ja kerskakulutuksesta, vaikka gallup-kyselyissä on helppo antaa toisenlainen vastaus!

Toki tiedän Raamatun ennustusten perusteella, että lopun aikana tulee nälänhätää monin paikoin ja ruuan hinta nousee pilviin, mutta sen aiheuttavat suuret sodat ja jopa ydinsaasteet. Meillähän on tästä jo pienenä esimakuna Ukrainan sodan vaikutus ruuan hintaan.

Kuitenkin saamme muistaa, että Jeesus opetti opetuslapsilleen rukouksen, jota saamme rukoilla joka päivä ja siinä mm. pyytää: ”Anna meille meidän jokapäiväinen leipämme!”