22. Toinen tunnusmerkki taivaassa

Oli toinen tunnusmerkki taivaassa. Nyt ei jätetä arvailujen varaan, mikä se saattaisi olla, vaan sanotaan selvästi, että se on ”perkele ja saatana” (12:9). Värin lisäksi lohikäärmeestä annetaan kolme tuntomerkkiä: seitsemän päätä, kymmenen sarvea ja sen päissä seitsemän kruunua. Kymmenen sarvea ovat ilmeisesti kaikki yhdessä samassa päässä, vaikkakaan sitä ei erikseen mainita. Näin voisimme kuitenkin päätellä, jos käytämme vertauskohtana Danielin kirjan petoa (Dan. 7). Kruunu jokaisessa päässä kuvastaa sitä, että saatana on pyrkinyt hallitsemaan tätä maailmaa eri maailman valtojen kautta läpi historian.

On tärkeä huomata, että Johannes sanoo selvästi päiden lukumäärän. Hän ei esim. sano, että sillä oli monta päätä, vaan että niitä oli seitsemän! Eli lukumäärällä on selvä sanoma. Koska lohikäärme vainoaa naista ja sen jälkeläisiä, antaa se meille selvän sanoman, että saatana on pyrkinyt maailman valtojen kautta tuhoamaan Israelin, Jumalan valitun kansan. Se on yrittänyt sitä historiassa tähän mennessä Lähi-itää hallinneen kuuden eri maailmanvallan kautta, ja on vielä kerran sitä yrittävä!

Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta tuossa kertomuksessa on sekin, että nimenomaan Miikael ja hänen enkelinsä taistelivat lohikäärmettä vastaan taivaassa (12:7). Raamattuhan antaa ymmärtää, että juuri Miikael on Israelin suojelusenkeli (Dan. 12:1).

Ilmestyskirjan kahdennentoista luvun alku puhuu meille siis kahdesta tärkeästä merkistä, jotka liittyvät oleellisesti lopunaikaan. Toinen on Israel ja toinen on maailmanvalta, jonka saatana vielä kerran yrittää pystyttää tähän maailmaan. Toinen merkki on jo olemassa (ollut vuodesta 1948 lähtien), toisen muotoutumista lopulliseen seitsenpäiseen muotoonsa olemme kenties jo todistamassa.