33. Ilmestyskirjan peto

Ilmestyskirjan kolmastoista luku kertoo pedosta, joka nousee merestä. Kuvaus pedosta on selvää jatkoa kuvaukselle seitsenpäisestä lohikäärmeestä, joka on siis saatana. Molemmilla on seitsemän päätä, mutta pedolla kruunujen sanotan olevan jokaisessa kymmenessä sarvessa. Saa siis kuvan, että muut päät ovat jo valtansa menettäneet, mutta yhtä päätä johtaa kymmenen hallitsijaa.

Kyse on siis lopunajan liitto- eli petovaltiosta, jonka johdossa ymmärrykseni mukaan on kymmenen johtajaa, ovatpa he sitten titteliltään mitä tahansa (presidenttejä, komissaareja jne.). Ilm. 17:9,10 selittää tarkemmin, mitä nuo pedon päät tarkoittavat, antaen niille kaksi merkitystä. Ensiksikin ne tarkoittavat seitsemää vuorta, joiden selitykseen palaan myöhemmin. Toiseksi ne merkitsevät seitsemää kuningasta, joista ”on viisi kaatunut, yksi on, viimeinen ei ole vielä tullut, ja kun hän tulee, pitää hänen vähän aikaa pysymän.” Kuten aikaisemmilla sivuilla olen jo todennut, ymmärrän viiden kuninkaan tarkoittavan viittä maailmanvaltaa, jotka olivat jo menettäneet valtansa historian saatossa, yksi (siis Rooman valtakunta) oli olemassa Johanneksen aikaan, ja yksi maailmanvalta on siis vielä kerran tuleva (ks. sivu 25. Israelin sortajat).

Luvun kahdeksannessa jakeessa sanotaan pedosta vielä tarkemmin: ”Peto, jonka sinä näit, on ollut, eikä sitä enää ole, mutta se on nouseva syvyydestä ja menevä kadotukseen.” Alkukielessä sanasta sanaan käännettynä oikeastaan sanotaan: ”Peto, jonka näit, on ollut ja ei ole, ja se on syvyydestä tuleva ylös…” Ymmärrän tämän tarkoittavan sitä, että Rooman maailmanvallan menettäessä vähitellen valtaansa ja kristinuskon vaikutuksen edetessä Euroopassa ja muualla maailmassa, peto ikään kuin vaipui syvyyteen. Tosiasiahan on, että esim. Eurooppaa ei ole Rooman jälkeen hallinnut yksikään yksittäinen maailmanvalta, joka olisi sanellut kaiken ja mm. pakottanut sen kansalaiset epäjumalanpalvelemiseen. Uskon kristillisten arvojen ja sanoman suojelleen Eurooppaa tältä. Viime vuosina ja vuosikymmeninä olemme kuitenkin joutuneet vähitellen huomaamaan, että ennen edes jollakin tavalla kristillisessä Euroopassa on tapahtumassa luopumus (kristillisestä uskosta ja arvoista), josta Paavali toisessa Tessalonikalaiskirjeessä (2.Tess. 2:3) puhuu. Samalla se on raivaamassa tietä pedon nousulle uudestaan syvyydestä.

Noiden päiden ja sarvien lisäksi pedosta annetaan muutama muukin tuntomerkki (Ilm. 13:1,2). Ensiksikin se nousee merestä, jonka sanotaan tarkoittavan kansoja, väkijoukkoja, kansanheimoja ja kieliä (17:15). Eli lopunajan petovaltio nousee monien kansojen keskeltä, ja voisi vielä tarkentaa, että Raamatussa tuo meri viittaa siis nimenomaan pakanakansoihin. Toinen peto nousee maasta (Ilm. 13:11), ja "maalla" viitataan Raamatussa yleensä Israeliin! Lisäksi sanotaan pedon olevan ”leopardin näköinen, ja sen jalat ikään kuin karhun ja sen kita niin kuin leijonan kita” (13:2). Kuten kuvasta näkyy, niin pedolla on jotakin jokaisesta Danielin kirjan pedosta, eli leijonan hampaat, karhun jalat, pantterin (eli leopardin) vartalo ja viimeisen pedon kymmenen sarvea. On siis mielenkiintoista huomata, että pedon kaikki ruumiin osat löytyvät Danielin kirjan pedoilta!

Kun aina kysytään, mitä Raamatun ennustusten mukaan seuraavaksi on odotettavissa, itse ymmärrän sen olevan juuri tuon petovaltion syntyminen ja valtaan nousu. Tuon petovaltion valtaan annetaan kaikki sukukunnat ja kansat ja kielet ja kansanheimot, ja kaikki maan päällä asuvaiset kumartavat sitä (Ilm. 13:7,8). Se tulee myös täydellisesti hallitsemaan maailman talouselämää, niin ettei kukaan voi edes ostaa eikä myydä ilman sen antamaa lupaa (Ilm. 13:17)!

Usein selitetään, että tämä ensimmäinen peto on antikristus, mutta itse ymmärrän sen tarkoittavan sitä liittovaltiota, jonka valtaa antikristus sitten aikanaan tulee käyttämään. Aika näyttää, onko nykyinen EU tuo liittovaltio. Joka tapauksessa uskon, että kehittyipä EU mihin suuntaan tahansa, nykyisessä Euroopan yhdentymisessä on joka tapauksessa jotakin merkittävää tapahtumassa.