29. Meedia-Persian kartta

29. MEEDIA-PERSIAN KARTTA

Mahtava Babylonian valtakunta koki kohtalonsa, kun Meedia-Persian sotajoukot valloittivat valloittamattomana pidetyn Baabelin kaupungin v. 539 eKr. Tuon kaupungin kohtalokas yö kuvataan dramaattisella tavalla Danielin kirjassa kertomuksessa Belsassarin pidoista (Dan. 5).

Meedia-Persiaa hallinneiden kuninkaiden kautta tapahtui toisaalta myös hyviä asioita Israelille. Ensiksikin kuningas Koores antoi käskyn, että Jerusalemin temppeli on jälleen rakennettava ja temppelin esineet palautettava sinne takaisin (Esra 1). Toiseksi kuningas Artahsastan antoi valtakirjan sekä pappi Esralle (Esra 7), että käskynhaltija Nehemialle (Neh. 2) lähteä Jerusalemiin rakentamaan kaupunkia ja temppeliä. Lisäksi Esterin kirja kertoo, kuinka kuningas Ahasveros antoi juutalaisille luvan puolustaa itseään ja kostaa vihollisilleen, jotka olivat aikoneet surmata kaikki juutalaiset.

Kuitenkin Meedia-Persia piti valtansa alla koko Luvatun maan aluetta. Tuo juutalaisten orjan asema suhteessa Persian valtaan tulee hyvin esille esim. Nehemian kirjan yhdeksännen luvun jakeissa 36 ja 37. Nehemia valittaa Jumalalle tuota orjuus asemaa seuraavalla tavalla: "Katso, me olemme nyt orjia siinä maassa, jonka sinä meidän isillemme annoit, että he söisivät sen hedelmiä ja antimia, siinä meidän täytyy orjina olla. Sen runsas sato tulee niille kuninkaille, jotka sinä meidän syntiemme tähden olet pannut meitä hallitsemaan. He vallitsevat meitä ja meidän karjaamme, niin kuin tahtovat, ja me olemme suuressa ahdistuksessa."

Kaikista selvimmin taustalla oleva henkivaltojen taistelu tulee esille Danielin kirjan kymmenennessä luvussa. Näyssä, jonka Daniel näki Hiddekel-virran rannalla, pellavavaatteisiin puettu mies kertoo, kuinka Persian valtakunnan enkeliruhtinas seisoi häntä vastustamassa kaksikymmentäyksi päivää (jae 13). Pellavavaatteisiin puettu mies, joka oli ilmeisesti itse Kristus, sanoo menevänsä vielä jatkamaan sotimista Persian enkeliruhtinasta vastaan (jae 20). Mies ilmoittaa lisäksi, että häntä vahvistamassa on ainoastaan Israelin enkeliruhtinas Miikael. Saman huomaamme omana aikanammekin. Israel on jäämässä yhä enemmän ja enemmän yksin taisteluissaan olemassaolonsa oikeutuksesta!