26. Egyptin kartta

Tutkiessani vanhoja historian karttoja, huomasin erään hämmästyttävän piirteen, koskien noiden maailman valtojen maantieteellistä aluetta: niiden jokaisen alueeseen kuului nykyisen Israelin maa-alue!

Aabraham läksi noin pari tuhatta vuotta eKr. Jumalan käskystä omasta  maastaan Kaldean Uurista siihen maahan, jonka Jumala hänelle osoitti (1. Moos.12:1). Mielenkiintoinen yksityiskohta liittyen tuohon käskyyn on se, että jos Aabraham ei olisi totellut Jumalaa, hän ja hänen sukunsa olisi kenties tuhoutunut vuosikymmeniä myöhemmin, kun eelamilaiset hyökkäsivät Kaldean Uuriin ja tuhosivat sen!  Kun Aabraham sitten seisoi Luvatun maan kamaralla lähellä Hebronia, Jumala antoi hänelle lupauksen: "Nosta silmäsi ja katso siitä paikasta, missä olet, pohjoiseen, etelään, itään ja länteen. Sillä kaiken maan, jonka näet, minä annan sinulle ja sinun jälkeläisillesi ikuisiksi ajoiksi.” (1.Moos. 13:14, 15).

Kun pidämme mielessämme tuon Jumalan lupauksen Aabrahamille, ja vielä senkin lupauksen, että Aabrahamissa tulevat siunatuiksi kaikki kansakunnat maan päällä (1.Moos. 22:18), ei ihme, että saatana on yrittänyt vastustaa tuon lupauksen toteutumista koko ajan!

Kuvassa on Egyptin historiallinen kartta n. vuodelta 1450 eKr., josta huomaamme, että siihen kuului myös Luvatun maan alue.