30. Kreikan kartta

30. KREIKAN KARTTA

Aleksanteri Suuri peri vallan isältään ollessaan vasta 20-vuotias. Vain kolmetoista vuotta kestäneen hallituskautensa aikana hän valloitti nopeassa tahdissa maailmaa, niin että hänen valtakuntansa ulottui suurimmillaan Adrianmereltä Intian Indusjokeen saakka. Etelässä hänen valtansa piiriin kuului Egypti ja samalla siis myös koko Luvatun maan alue.

Historioitsija Josefus kertoo erään mielenkiintoisen yksityiskohdan Aleksanteri Suuren valloitusretkiltä. Palatessaan Egyptin sotaretkeltä Aleksanteri Suuri aikoi ryöstää Jerusalemin v. 331 eKr., mutta häntä vastaan tullut juhlapukuinen papisto pysäytti hänet. Silloin Aleksanteri laskeutui hevosensa selästä ja kumarsi kulkuetta. Kun hänen sotapäällikkönsä nuhteli häntä, hän kertoi nähneensä unessa tämän kohtauksen jo Makedoniassa. Ja papisto luki hänelle Danielin kirjaa, jossa kreikkalaisten maailmanvallasta oli ennustettu!

Tuo edellä mainittu Raamatun kohta löytyy siis Danielin kirjan kahdeksannesta luvusta. Siinä kerrotaan, oinaan (Persia) ja kauriin (Kreikka) välisestä taistelusta, jonka kauris voittaa. Oinaalla sanotaan olevan kaksi sarvea, joista toinen on toista korkeampi. Ennustus on todella kuvaava, koska Meedia-Persian valtakunnassa Meedia oli ensiksi vallassa, mutta sitten Persia sai ylivallan, ja kasvoi siis korkeammaksi. Kauriilla sanotaan taas olevan yksi uhkea sarvi, joka kuvaa siis Aleksanteri Suurta. Yhtäkkiä tuo suuri sarvi särkyi, ja tilalle kasvoi neljä uhkeaa sarvea. Aleksanteri Suuri kuoli yllättäen 33-vuotiaana, ja valtakunta oikeastaan jakautui hänen neljän kenraalinsa kesken.

Yksi tuon jakautuneen Kreikan alueista oli seleukidi-suvun hallitsema Syyria. Sen hallitsijana toimi vuosina 175-164 eKr. Antiokhos IV Epifanes, joka aloitti myös juutalaisten vainon. Antiokhos tunkeutui Jerusalemin temppeliin ja saastutti sen epäjumalien uhreilla. Makkabealais-ten johdolla juutalaiset nousivat kapinaan seleukidejä vastaan ja saavuttivatkin voiton, jonka seurauksena Israel oli jonkin aikaa itsenäisenä, kunnes roomalaiset alistivat sen valtansa alle 100-luvulla eKr.