31. Rooman valtakunnan kartta

31. ROOMAN VALTAKUNNAN KARTTA

Kreikan valta siirtyi vähitellen Rooman valtakunnalle, joka kukisti Ateenan v. 86 eKr. Roomalainen sotapäällikkö Pompeius valloitti Syyrian alueen ja teki siitä Rooman provinssin v. 63 eKr. Hän valloitti myös Jerusalemin piiritettyään Temppelivuorta kolme kuukautta. Hän murhasi papit kesken uhritoimituksen ja tunkeutui temppelin kaikkein pyhimpään, mutta hänen hämmästyksekseen se oli tyhjä!

Jeesuksen syntymän aikoihin Israel oli raskaasti Rooman vallan alla ja Rooman nimittämän maaherran alaisuudessa. Rooman valta myöskin myötävaikutti sen, että itse Jumalan Poika tullessaan maailmaan, ei saanut syntyä turvaisasti omassa kodissaan, vaan alhaisissa oloissa tallissa. Olihan keisari Augustukselta tullut käsky, että koko maailma oli verolle pantava, ja niinpä Joosef ja Maria joutuivat lähtemään kotoaan Galileasta Daavidin kaupunkiin Betlehemiin verolle panoa varten. Saman Rooman vallan käskystä Jeesus lopulta ristiinnaulittiin.

Juutalaiset nousivat Roomaa vastaan kapinaan 60-luvulla jKr., mutta kapina kukistettiin ja Jerusalemin temppeli tuhottiin 70 jKr. Toisen juutalaiskapinan (131-135 jKr.) jälkeen Jerusalemista tuli roomalainen kaupunki. Keisari Hadrianus jopa muutti sen nimeksi Aelia Capitolina 130-luvulla jKr. Aelia Capitolinaan oli juutalaisilta pääsy kielletty kuolemanrangaistuksen uhalla. Juutalainen uskonto oli lailla kielletty, ja roomalaiset alkoivat kutsua Israelin aluetta nimellä Syyria-Palestiina. Rooman valtakunta vainosi myös kristittyjä. Kristityt ja rikolliset lähetettiin areenoille kuolemaan!

Vuosisatojen ajan Rooma oli alun perin tasavalta, mutta keisari Augustuksen hallituskaudella Rooman valtakunnan keisareita alettiin palvoa jumalina. Voisi sanoa, että koko Imperiumi ja yhteiskuntaelämä huipentui yhteen ainoaan henkilöön, keisariin! Siihen kristityt eivät tietenkään voineet suostua. Tästä syystä mitä julmimpia kristittyjen vainoja esiintyi monen keisarin hallituskaudella. Keisari Neron aikana 60-luvulla kokivat marttyyrikohtalon Roomassa sekä apostoli Pietari että Paavali, keisari Domitianuksen aikana apostoli Johannes oli vankeudessa Patmos-saarella. Suuria vainoja esiintyi myös 200-luvulla ja 300-luvun alussa keisari Deciuksen, Valerianuksen ja Diokletianuksen toimesta.

Kaikista edellä olevista maailmanvaltojen kartoista voimme siis havaita, että Israelin maa-alue kuului jokaiseen niihin. Huomaamme siis, kuinka systemaattisesti saatana on pyrkinyt tekemään tyhjäksi Jumalan Aabrahamille, Iisakille ja Jaakobille antamat lupaukset. Roomalaisten toimesta Israel hävisi jopa täysin maailman kartalta liki kahdeksi tuhanneksi vuodeksi. Kuitenkin Raamatun ennustusten mukaan Israelin valtio on olemassa lopunajalla, ja niinpä se näki jälleen päivän valon v. 1948!